Sinyal iletimi mekanizmaları ve kanser - Doğan, A. Lale; Güç, Dicle (Acta Medica, 2004)
Karsinogenezin temelinde, hücrenin yaşaması, büyümenin kontrolü ve diferan- siasyon gibi biyolojik olayları etkileyen mutasyonların aşamalı olarak biraraya gelmesi yer almaktadır. Kanserin gelişimi sürecinde tümör hücreleri birçok fenoti- pik özellikler kazanır. Bu değişimler, tümör hücrelerinin hızlı ve sınırsız çoğalma- larına ve çevre dokuya yayılmalarına neden olur. Ayrıca, bu hücreler özgün mik- roçevreden bağımsız olarak yaşamını devam ettirme ve metastaz yapma özelliğine sahiptir. Protoonkogenlerin ve tümör baskılayıcı genlerin seri mutasyonları farklı mekanizmalar aracılığıyla malign fenotipin oluşumuna katkıda bulunur [1]. Sinyal iletimi yollarını ve sinyal proteinlerini hedef alan onkojenik mutasyon- lara sık olarak rastlanmaktadır [2]. Sinyal iletiminde meydana gelen değişimler hücrenin çoğalma ve/veya yaşama işlevlerinin kontrolünü ortadan kaldırır. Böyle- likle, onkojenik sinyal iletimi tümör gelişimi ile invazyon/metastaz sürecinde et- kin rol oynamaktadır.