Sinyal iletimi mekanizmaları ve kanser

Authors

  • A. Lale Doğan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü, Temel Onkoloji Anabilim Dalı,
  • Dicle Güç Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü, Temel Onkoloji Anabilim Dalı

Abstract

Karsinogenezin temelinde, hücrenin yaşaması, büyümenin kontrolü ve diferan- siasyon gibi biyolojik olayları etkileyen mutasyonların aşamalı olarak biraraya gelmesi yer almaktadır. Kanserin gelişimi sürecinde tümör hücreleri birçok fenoti- pik özellikler kazanır. Bu değişimler, tümör hücrelerinin hızlı ve sınırsız çoğalma- larına ve çevre dokuya yayılmalarına neden olur. Ayrıca, bu hücreler özgün mik- roçevreden bağımsız olarak yaşamını devam ettirme ve metastaz yapma özelliğine sahiptir. Protoonkogenlerin ve tümör baskılayıcı genlerin seri mutasyonları farklı mekanizmalar aracılığıyla malign fenotipin oluşumuna katkıda bulunur [1].

Sinyal iletimi yollarını ve sinyal proteinlerini hedef alan onkojenik mutasyon- lara sık olarak rastlanmaktadır [2]. Sinyal iletiminde meydana gelen değişimler hücrenin çoğalma ve/veya yaşama işlevlerinin kontrolünü ortadan kaldırır. Böyle- likle, onkojenik sinyal iletimi tümör gelişimi ile invazyon/metastaz sürecinde et- kin rol oynamaktadır.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2004-05-01

How to Cite

1.
Doğan AL, Güç D. Sinyal iletimi mekanizmaları ve kanser. Acta Medica [Internet]. 2004 May 1 [cited 2024 Apr. 24];35(1):34-42. Available from: https://actamedica.org/index.php/actamedica/article/view/180

Issue

Section

Review