Çocuk istismarı ve ihmali: psikiyatrik yönleri

Authors

  • Yasemin Taner Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
  • Bahar Gökler Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve HastalıklarıAnabilimDalı

Abstract

«ocuk istismarı ve ihmali, ana baba ya da bakıcı gibi bir erişkin tarafından ço- cuğa yöneltilen, toplumsal kurallar ve profesyonel kişilerce uygunsuz ya da ha- sar verici olarak nitelendirilen, çocuğun gelişimini engelleyen ya da kısıtlayan ey- lem ve eylemsizliklerin tümüdür. Bu eylem ya da eylemsizliklerin sonucu olarak çocuğun fiziksel, ruhsal, cinsel ya da sosyal açıdan zarar görmesi, sağlık ve güven- liğinin tehlikeye girmesi söz konusudur.

Çocuk istismarı; fiziksel, cinsel ya da duygusal istismar olarak, çocuk ihmali ise fiziksel ya da duygusal ihmal olarak ayrılmaktadır. İstismar ve ihmalin bu farklı şe- killeri yalnız aileleri değil, toplumu, sosyal kuruluşları, yasal sistemleri, eğitim sis- temini ve iş alanlarını da etkileyen bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır [1-3].

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2004-02-01

How to Cite

1.
Taner Y, Gökler B. Çocuk istismarı ve ihmali: psikiyatrik yönleri. Acta Medica [Internet]. 2004 Feb. 1 [cited 2024 Apr. 26];35(2):82-6. Available from: https://actamedica.org/index.php/actamedica/article/view/188

Issue

Section

Review