Kalp yetersizliği tedavisi

Authors

  • Alper Kepez Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı,
  • Giray Kabakçı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı,

Abstract

Kalp yetersizliği, kalbin yapısal veya fonksiyonel bozukluğundan kaynaklanan dolum veya pompa fonksiyonlarında bozulmanın izlendiği; yorgunluk, efor ile gelen nefes darlığı (ileri evrelerde dinlenme halinde), ortopne, paroksismal noktürnal dispne, noktüri, mental durum değişiklikleri, anoreksi ve abdominal ağ- rı ile karakterize olabilen kompleks bir klinik sendromdur.

Kalp yetersizliğinin nedeni sol ventrikül fonksiyonlarındaki bozulmadır. Sol ventrikülün sistolik ya da diyastolik fonksiyonlarındaki bozukluk, kalp yetersizliği- ne neden olabilir. Diyastolik disfonksiyonunda sorun sol ventrikül doluşundadır. Sol ventrikül boyutu normaldir, ancak diyastol sonu basınç artmıştır. Sistolik disfonksi- yonunda ise sol ventrikül genellikle dilate olmuş ve duvar hareketleri azalmıştır. Bu yazıda aksi vurgulanmadıkça sistolik kalp yetersizliğinden bahsedilecektir.

Kalp yetersizliğinin fonksiyonel kapasiteye etkilerini değerlendirmek için “New York Heart Association (NYHA)” tarafından bir sınıflandırma sistemi oluştu- rulmuştur. Buna göre hastalar semptom oluşması için gereken efor düzeyine göre I’den IV’e kadar olan sınıflara ayrılır. Sınıf I’de olağanüstü eforlarda, sınıf II’de günlük yaşamda olağan aktivitelerde, sınıf III’te günlük yaşamda olağandan az eforlar gerektiren işlerde semptomlar gözlenir. Sınıf IV’te ise hastalar istirahatte de semptomatiktir. Bu sınıflamanın bazı sınırlamaları olmakla birlikte, hastaların efor kapasitelerinin değerlendirilmesinde oldukça değerlidir.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2004-02-01

How to Cite

1.
Kepez A, Kabakçı G. Kalp yetersizliği tedavisi. Acta Medica [Internet]. 2004 Feb. 1 [cited 2024 Apr. 24];35(2):69-81. Available from: https://actamedica.org/index.php/actamedica/article/view/187

Issue

Section

Review